divendres, 9 de novembre del 2007

L'efecte narcotitzant

El sociòleg de la comunicació que va parlar de l’”efecte narcotitzant” dels mitjans de comunicació és Paul Felix Lazarsfeld. Ell s’hi refereix com a “disfunció narcotitzant”. Potser sorprendrà si dic que va néixer a Viena l’any 1901 i que va morir el 1976 a Nova York. Per tant, quan ell va parlar de l’efecte narcotitzant encara no hi havia Internet ni tampoc existien els mass media tant desenvolupats com ara. Imagineu-vos el que pensaria avui. Escriu Lazarsfeld:

“Aquest gran subministrament de comunicacions pot suscitar només una preocupació superficial per als problemes de la societat, i aquesta superficialitat, sovint, emmascarar una apatia massiva. L’exposició a aquest flux d’informació pot servir per narcotitzar més que per dinamitzar al lector o a l’oient mitjà. A mesura que augmenta el temps dedicat a la lectura i a l’escolta, decreix el disponible per a l’acció organitzada. (...) S’arriba a confondre el saber sobre aquests problemes del dia amb el fer quelcom sobre el respecte. La seva consciència social es manté impol·luta. Es preocupa. Està informat, i té tota classe d’idees sobre el que s’hauria de fer, però després d’haver sopat, després d’haver escoltat els seus programes favorits de ràdio i després d’haver llegit un segon diari, ja és hora d’anar a dormir”.

Aquesta exposició de Lazarsfeld la va escriure juntament amb Robert J. King Merton i porta per nom Comunicación de masas, gustos populares y acción social organizada.
Si voleu saber més dades podeu consultar en el llibre “Sociología de la comunicación de masas”, vol II de Miguel de Moragas (ediciones G. Gili, Barcelona 1993).
Però la pregunta del club segueix essent la mateixa, per què els catalans han quedat narcotitzats amb les obres de l’Ave i no amb l’11 M o l’antiglobalització? Nosaltres seguim creient que quan governa l’esquerra els que són d’esquerra mai surten a protestar contra el seu govern. Així de clar. I ho vam tornar a constatar ahir en el nostre sopar d’estratègia celebrat a La Xurrasquita d’Empuriabrava.
Gustavo Andraitx, Política

2. Invitarem la Pia Bosch i a la Cristina Alsina. Gràcies a una gestió que hem pogut fer amb el periodista Eduard Batlle, hem aconseguit els correus particulars de Pia Bosch i Cristina Alsina. Les convidarem a visitar el nostre bloc i a fer un intercanvi de links. Per cert, cap assessor ni cap de premsa d’aquests distingides polítiques en els va facilitar, i això que en el cas de la Cristina, ho vam demanar en un dels nostres posts.

3. Sense llum. Ahir la zona del centre de Girona, a les 9.10, es va quedar sense llum. L’apagada va durar uns 20 minutets. És curiós comprovar que poca cosa ets quan et falten coses que a priori sembla que no són necessàries, en aquest cas la llum. T’has parat a pensar que faries ara si no tinguessis llum? En Juan de Soria va trucar per mòbil a l’amic Gustavo Andraix per comunicar-li el seu enuig i perquè fos tema de conversa en el sopar d’estratègia. Sembla que el va agafar justament mentre s’afaitava amb la seva màquina elèctrica. En Gustavo va recomanar a Juan de Soria que millor que ho oblidés ja que més d’un li podria preguntar que coi feia afaitant-se a aquelles hores del matí en el centre de Girona quan ell viu en un pis del carrer de la Creu, i la seva empresa és a Figueres !!! (Esperem que la Carla no llegeixi aquest post).

4. Neichel i la Carla. La Carla ens comunica que en el Neichel es menja de meravella i que és un lloc molt indicat per a parelles enamoradisses. Cal tenir present que Louis Neichel va ser el primer cuiner del Bullí, i que amb ell es va aconseguir la primera estrella Michelin.

5 Second Life fracassa de nou. Cada cop pitjor per aquesta mena de portal virtual. Ahir hi van fer actuar Els Pets i només 30 persones van seguir el concert virtualment. Quin fracàs !!!

6. Som fans de Sarkozy. No ens amaguem, ni tampoc els catalans en general. En l’enquesta que ahir hi havia a l’Avui es preguntava “Quina opinió us mereix Sarkozy?”. Les dades (a les 12.37): 36% molt positiva, 29% positiva, 14% indiferent, 11% negativa i 10% molt negativa. És a dir, només un 21% creu que la feina duta fins ara pel president francès és negativa.

7. Foto de Claudio Sarabia. Algun comentari ens demana que, ja que hem posat la foto de l’Elsa i la Carla, posem també la foto del nostre president Claudio Sarabia. Prometem entrar en negociacions per posar una foto autèntica del nostre president. Deixeu-nos temps. També algú ens ha demanat fotos de les altres senyores dels membres del club. Ja ho veurem. Tampoc això és el Man ni l’FHM. Però ...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola amics
Encantada que em poseu un link al vostre blog. Jo també us posaré al meu. Aprofito per informar-vos que el meu primer cotxe va ésser un Seat 600 de color blanc, de segona mà (ja veieu que us he llegit el blog). Per cert, em sembla que el problema que teniu per entrar al meu prové del fet que està fet amb programari lliure : Wordpress i Creative commons. És millor entrar-hi a través del buscador del Mozilla Firefox, per aquest motiu. No és un virus, sinó el progtramari lliure el que detecta el vostre cercador, imagino. El meu e-mail està en el blog, a l'apartat contacta'm.
Salutacions cordials .

Pia Bosch

Anònim ha dit...

Second Life fracassa? Bé, potser sí, però ja s'anirà veient.

Ara el que està clar és que els que fracassen són els Pets, i no m'estranya.