dimecres, 22 d’agost del 2007

Noves emissores a Girona. Integradores?

Des de fa uns mesos existeix a Girona l’emissora de ràdio Caribe Estereo (103.8 FM). El president del Club, en Claudio Sarabia, em va demanar que fes una investigació sobre el tema. Puc dir que l’he estat escoltant un parell de dies. Es tracta d’una emissora de Girona que posa només música llatina i que els locutors només parlen en castellà. La pregunta és la següent: quina mena de legalitat té aquesta emissora? Aquesta pregunta cal fer-la perquè segons la Generalitat, les emissores de concessió autonòmica han d’oferir un mínim de quota en català, tant en la presentació dels seus locutors com en els temes musicals que s’ofereixen. Si aquesta emissora és legal, està incomplint la normativa de la Generalitat i això cal tenir-ho present. No pas perquè tinguem alguna cosa en contra de la música llatina, deu ens en guardi, sinó perquè no hi poden haver emissores que siguin cornudes i paguin el beure. És a dir, totes les grans cadenes d’emissores estatals instal·lades a Catalunya compleixen la llei que els imposa la Generalitat. La mateixa cadena musical de la COPE, la Cadena Cien (97.4 FM), presenta en català i emet musica en català fins i tot més del que teòricament li pertany. També en català ho fan Cadena Dial, els 40, Europa Fm ...
“O tots moros o tots cristians”, que diu la frase. Per altra banda, crec que és un perill per a la integració aquest tipus d’emissores si no presenten en català. Si Caribe Estereo pot existir sense emetre res en català tal i com marca la llei, també han detenir dret les emissores que vulguin emetre a casa nostra només en àrab o en qualsevol llengua africana. Per tant, que ho facin també.
Per cert, no us perdeu les biografies dels locutors de l’emissora que es poden llegir
a la web. Quasi tots ells tenen una “extensa experiencia en presentaciones de eventos”.
Un cas semblant és el d’una altra emissora que s’escolta des de fa poc a Girona:
Radio Maria (92.4 FM). Es tracta d’una emissora confessional catòlica amb programes molt doctrinals. A diferència de Caribe Estereo, Radio Maria emet només des de Madrid (Caribe Estero ho fa des de Girona). Per tant, el que hi ha aquí és simplement un repetidor. Només emet en castellà. És legal aquesta emissora? Qui li ha donat la llicència? Si és legal, on és el tant per cent de quota catalana? Per cert, poca broma, Ràdio Maria té més de 140 repetidors a tot Espanya i té emissores a tot Europa.
Aquest és l’informe que us puc fer.
Ricardo Planasdemunt, responsable de Lleure i Esbarjo de Club Saratoga

Sexe amb Seny. La Plataforma Joven integrada entre d’altres per la Creu Roja, està portant a terme la campanya Sexe amb seny a les platges del litoral. Una carpa instal·lada a la platja de Palamós ahir i avui intenta explicar els mètodes anticonceptius. La campanya va adreçada als joves de 15 i 29 anys. Al Club la idea li sembla bé. Però, veiem a la fotografia d’avui del Diari de Girona (suplement d’estiu) que hi ha nens de 10 o 12 anys.
Tot i que no te res aveure amb el sexe ... Pregunta: el veieu en Montilla? Fa dies que ha tornat "del pueblo" on hi passava les vacances. No surt per la tele, no parla per la ràdio ... Que n'està de malament el nostre país !!!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estoy de acuerdo con vosotros, creo que parte de la programación tendría que ser presentada en catalán, esto nos ayudaría a integrarnos. Ya me he apuntado a un curso de catalán este septiembre. Soy de Perú.

Anònim ha dit...

A París existeix Ràdio Latina i emet el 100% de la programació en francès, no pas en espanyol.